Title Image

Tietoa alueesta

Pallaksen alueesta on kehittynyt Lahden arvostetuin asuinalue

Tietoa alueesta

Ainutkertaiset näkymät alas Vesijärvelle
As Oy Kajaanselkä sijaitsee Pallaksenrannan alueella ylhäällä Salpausselän harjanteen rinteillä. Taloyhtiön 44 huoneiston isoilta huoneistojen levyisiltä parvekkeilta avautuu Lahden hienoimmat järvimaisemat kymmeniä metriä alempana liplattavalle Suomen vanhimmalle suurjärvelle, Vesijärvelle.

Näkymää hallitsevat mm. suuri Enonselkä, eteläisen Suomen korkein kohta Tiirismaa yli 300 metrin korkeuteen kurottuvine mastoineen, Jalkarannan, Kiikunkärjen ja Rautakankareen asuinalueet, Lahden Pursiseuran tukikohta Myllysaari vanhoine pitsirakennuksineen, Enonselän takana kohoava asumaton Enonsaari sekä asutut Isosaari ja Karjusaari sekä osin myös Ruoriniemen ja Ankkurin asuinalueet Vesijärven toisella rannalla.

Suoraan takapihalta aukeavat Salpausselän hienot ulkoilumaastot
Suoraan Kajaanselän takapihalta alkaa valaistu kävelyreitti Salpausselän Hiihtostadionille (vajaa 500 metriä) ja Salpausselän alueen ulkoilureiteille. Talvisin alueella on monipuolinen valaistu latuverkosto ja kesäisin reiteillä on mahdollista liikkua sekä jalkaisin että pyöräillen.

Takapihalta jyrkästi nouseva rinne rajoittuu Salpausselän ikivanhaan suppaiseen metsäalueeseen. Alue on mielenkiintoinen tutustumiskohde metsästä rauhaa hakeville luontoihmisille. Alueella on erittäin monipuolinen kasvi- ja eläinkanta, joten lenkkeillessä ei ole harvinaista kohdata esimerkiksi kettuja, jäniksiä, oravia, liito-oravia, metsäkauriita, mustarastaita, haukkoja, tikkoja, pöllöjä, tilhejä ja jopa hippiäisiä. Kuuluisa jääkauden muovaama Häränsilmän suppalampi luonnonsuojelualueineen on vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä, mutta aivan piha-alueen yläpuolelta löytyy lukuisia muinaisrantoja muistona noin 10.000 vuotta sitten vaiheittain sulaneesta mannerjäästä.

Lähellä keskustaa – luonnon keskellä – hyvien kulkuyhteyksien varrella
Jalkarannantiellä Kajaanselän läheisyydessä on Pallaskadun bussipysäkki (1 min), josta on useita kertoja tunnissa kulkevat bussiyhteydet keskustan palveluihin (5 min), Kaupunginsairaalaan (5-7 min), juna- ja bussiliikenteen Matkakeskukseen (10 min), muihin kaupunginosiiin, Keskussairaalaan (10 min) sekä erityisesti talvisin myös Messilän hiihto- ja laskettelukeskukseen (10 min).

Kävelllen matka keskustaan ja uudistetulle kauppatorille kestää noin 20–25 minuuttia.

Kajaanselän kohdalta Jalkarannantieltä laskeutuvat talvihoidon piirissä olevat portaat alas Vesijärven rantaan (2 min). Rantaa pitkin kulkee myös yli 5 kilometrin mittainen kaunis kävely- ja pyöräilytie Myllysaaresta Teivaan ja Vesijärven satamien, Sibeliustalon, Ankkurin ja Ruoriniemen asuinalueiden kautta aina Mukkulaan asti. Portaiden kohdalla Vesijärven rannassa on yleinen uimaranta.

Talvella Vesijärvi on mitä monipuolisimpia lajeja harrastavien ihmisten paratiisi. Kajaanselän parvekkeilta voi ihailla talvisin Enonselästä nauttivia hiihtäjiä, kävelijöitä, luistelijoita, riippuliitäjiä sekä pilkillä ja verkoilla kaloja narraavia kalamiehiä ja -naisia.

Kesä tuo Enonselälle puolestaan purjehtijat, moottoriveneilijät, sisävesilaivat, vesijetit, kalastusveneet sekä nykyisin myös purje- ja sup-lautailijat. Useita kertoja kesässä voi parvekkeilta seurata myös Myllysaaresta operoitavia purjehduskilpailuja.

Olipa kesä tai talvi Kajaanselän parvekkeilta voi kirkkaalla ilmalla nähdä pohjoisen suuntaan kymmenen kilometriä Siikasalmen läpi aina Komonselälle asti. Jatkettaessa Komonselältä vielä joitakin kilometrejä Vääksyn kanavan suuntaan tullaan Vesijärven suurimmalle selälle Kajaanselälle, joka on antanut nimensä myös asuntoyhtiöllemme.

Pallaksen alueesta on kehittynyt Lahden arvostetuin asuinalue – As Oy Kajaanselkä on alueen helmi
Vanhasta Oy Pallas Ab:n teollisuusalueesta on kehittynyt 1970-luvulta lähtien Lahden arvostetuin asuinalue. Alueen arvostus kumpuaa hienoista Vesijärven rantamaisemista, alueen takana kohoavista jyrkistä Salpausselän harjanteista monimuotoisine luontoineen ja upeine ulkoilualueineen, hyvästä ja suhteellisen väljästä kaavoituksesta sekä myös Lahden keskustan läheisyydestä.

Kajaanselän ainutkertaista Vesijärvi-näkymää ei voida koskaan rajoittaa Kajaanselän ja Vesijärven väliin rakennettavilla uudisrakennuksilla. Niille ei yksinkertaisesti ole enää rakennuspaikkoja rinteisellä alueella. Kajaanselän takapihalta suoraan jyrkästi kohoava Salpausselän ikiaikainen harjanne maisemallisine ja luontoarvoineen ei myöskään mahdollista lisärakentamista talon takapuolelle.

On vaikea kuvitella, että Kajaanselän veroista rakennus- ja asuinpaikkaa löytyisi Lahdesta enää koskaan.